przepisna

Jabłka w syropie

dodane: 2009-05-31 18:47:51 ostatnia zmiana: 2009-05-31 18:47:51
A teraz coś dla miłośników jabłek. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat, nie wiem, czy jest oryginalny i unikatowy, ale na pewno w mojej rodzinie się go robi każdego lata.

Składniki: 3kg twardych jabłek, winnych, 1kg cukru, 4 szklanki wody, laska wanilii 5 goździków

Wodę, cukier i przyprawę przygotować na syrop. Jabłka oczyścić, pokroić w ósemki, partiami wrzucać do gotującego się syropu. Owoce obgotować, potem wyjąć z syropu, przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącym syropem, słoiki szczelnie zamknąć, pasteryzować 20 min. w temp. 95 st. C, odstawić do wystudzenia.

Czas: 45 min.
Ilość: 8 słoików


 
Dodaj komentarz
nick
e-mail
treść
 
Blogi
x